duminică, 8 ianuarie 2012

Totul despre fluturi

Este greu sa te gandesti la fluturi ca fiind insecte. Aceste creaturi superb colorate, cu aripi mari, delicate sunt imaginea gratiei si delicatetei. Miscarile lor usoare, profunde vorbesc despre o noua abordare a vietii. Privitul fluturilor este o terapie asemanatoare celei privitului superbilor si coloratilor pesti tropicali intr-un acvariu.
De aceea este greu sa te gandesti la ei ca fiind din aceeasi clasa cu viespile, furnicile, carabusii si gandacii. Diferenta este majora: fluturii sunt frumosi si nu sunt niste paraziti.
In lume sunt peste 20 000 de specii de fluturi, dintre care 700 in America de Nord. Superbe specii de fluturi migratori, fluturele monarh si fluturele Karner albastru, specie pe cale de disparitie.
Cel mai mare fluture din lume este fluturele Regina Alexandra Birdwing (Queen Alexandra Birdwing; Ornithoptera alexandrae), care isi are habitatul in Papua, Noua Guinee, si are o anvergura a aripilor de peste 30 de cm. Unul dintre cei mai mici fluturi este Albastru-pitic de Vest (Western Pygmy Blue; Brephidium exilis) din America de Nord, care are o anvergura de 12 mm.
Culorile fac sa roseasca de invidie curcubeul si pot fi stralucitoare, pastelate sau metalice, deseori cu tipare exotice. Superbele culori ne fac sa privim fluturii cu admiratie si nu e de mirare ca privitul lor ne relaxeaza si ne face sa ne simtim mai apropiati de natura. Micutele insecte sunt niste minuni splendide pe care trebuie sa le respectam.
Unii confunda fluturii cu moliile. Este foarte usor sa iti dai seama, daca ai putin timp:
  • Fluturii zboara in general ziua, pe cand moliile stau in locuri inchise si zboara noaptea.
  • Fluturii au mici nodulete sau bulbi la capatul antenelor, pe cand moliile nu.
  • Majoritatea fluturilor au un trup mic, subtire si lipsit de peri, pe cand moliile au un corp paros si grasut.
Se poate spune ca fluturii nu sunt doar un chip frumos. Ei sunt foarte importanti in polenizarea plantelor. Importanti pentru natura, fluturii sunt o inspiratie pentru oameni.
Devenit accesoriu, fluturele ne impodobeste parul, ne da un pic din gratia si libertatea fluturelui. Cream bijuterii dupa imaginea lui, iar zborul sau delicat ne invita sa privim natura asa cum este ea: plina de viata si culori.Uitati-va la un camp plin cu flori. Acesta este un magnet pentru fluturi. Priviti-i cum zboara. Lasati-va gandurile sa zboare odata cu ei. Lasati-le sa alunece catre o lume fara griji.
Lasati-va privirea sa zaboveasca pe modelul complicat al aripilor. Va veti relaxa si veti simti ca in sfarsit ati gasit un echilibru. Nu va veti rezolva problemele. Dar pentru cateva ceasuri, sistemul dvs. nervos va fi protejat si va va multumi.
Iesiti la padure si distrati-va alergand fluturi impreuna cu copiii vostri. Veti face miscare, va veti relaxa si veti deveni mult mai veseli. Aveti timp sa deschideti ochii si sa priviti cu uimire cat de frumoasa este natura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu